Canada er på randen av en lavkonjunktur

Canada er på randen av en lavkonjunktur

Den siste økonomiske data fra Canada viser at det er inching mot resesjon, etter sin økonomi postet sin femte rett måneden sammentrekning. Statistics Canada avslørte den 31. juli at den kanadiske økonomien krympet med 0,2% på årsbasis i mai kanskje skyve landet over kanten til recessionary territorium for første halvdel av 2015.

Det er ikke sukker belegg denne, Douglas Porter, BMO sjeføkonom, skrev i en klient notat. Det er en sur resultat.

Den dårlig viser overrasket økonomer, som spådde BNP å forbli flat, men det resultatet fulgt en sammentrekning i første kvartal med en årlig rate på 0,6%. Canadas økonomi kan eller ikke kan ha teknisk dyppet i resesjon i år definert som to påfølgende kvartaler med negativ BNP-vekst, men det er sikkert overfor noen alvorlige motvind.

Relatert: Denne uken i Energy: Lave oljepriser påføre alvorlige Pain Denne resultatsesongen

Forsøk å rebound: Canadas sentralbank kuttet renten i juli til 0,50%, den andre kutt i år, men som kanskje ikke være nok til å gås økonomien. Med priser allerede så lave, det kommer et punkt når rentekutt har avtagende avkastning. Forbrukertilliten i Canada er på en to års lav.

Det finnes andre bruddlinje i det kanadiske økonomien. Frykt over en boligboble i viktige metro områder som Toronto og Vancouver stiger.

I lys av sin varmere kursutvikling i løpet av de siste tre til fem år og større tilførsel risiko, synes dette sikkerhetsproblemet til å være forholdsvis høyt i Toronto markedet, vise sjeføkonom av TD Bank skrev i en ny rapport.

En løpe opp i boligprisene, sammen med overbuilding enheter som ikke har blitt solgt, og en høy hjem prisen i forhold til inntekter har TD Bank spår en middels til moderat sjanse til en smertefull prisjustering. Med andre ord, kan boblen deflate.

Boligmarkedene i olje- patch har allerede begynt å miste verdi. The Calgary Eiendom Board spår at videresalg verdien av boliger vil falle med 0,2% ved utgangen av året. Og totale boligsalget kan falle med 22% i 2015. Det er en dramatisk nedjustering fra gruppen spådommer i januar at boligsalget ville stige med 1,6%.

Relaterte: Topp 6 Myter Kjøring Oljeprisen ned

Det handler om olje: Men det er fordi den økonomiske situasjonen er mye verre i olje patch enn mange hadde spådd et halvt år siden. Og oljeprisen har krasjet igjen, en detalj ennå ikke fanges opp av de skuffende BNP-tallene. Råolje (WTI) er nå under $ 50 per fat, og Canadas tungolje handler med rabatt til selv det lave tallet på grunn av rørlednings begrensninger og lavere kvalitet.

Det er dårlige nyheter for selskaper som Canadian Oil Sands (COSWF), som eier en 36,74% eierandel i Syncrude prosjektet, Canadas største produsent av syntetisk olje laget av kanadisk oljesand. Selskapet tapte $ 128 millioner kroner i andre kvartal på grunn av lavere oljepris og høyere bedriftsbeskatning i Alberta.canada goose jakke

Recessionary forholdene langs med lave oljepriser kan føre til forverret asset kvalitet for noen av Canadas største banker, ifølge Moodys.

Relatert: Oljeprisen stupte 20% i juli

Hva blir det neste? Den dystre olje prisbildet er å tvinge bedrifter til å kutte utgifter og forsinkelse prosjekter. Canadas oljesand tendens til å komme fra stor skala, bildesøk dollar prosjekter. Den høye kostnaden setter dem i frontlinjen for avbestillinger når oljeprisen synker.

Ifølge Financial Post har det vært 33 store olje- og gassprosjekter som har blitt forsinket eller kansellert så langt i år, og 16 av dem ligger i Canadas oljesand. Mange vil om ikke de fleste, av disse kansellerte prosjekter trenger mye høyere oljepris for å breakeven.

For nå er det uklart når det kan skje. Oljepris spådommer bør tas med en stor klype salt, men Again Capital John Kilduff, som vises på CNBC, sa at oljen kunne dyppe i $ 30 territorium senere i år.

Christmas tid vi vil sannsynligvis bli liggeren av nye nedturer av av midten for lavt 30s, sa han på Squawk Box. Vi har mye å gå. Vi kommer til å ta ut mars lows på $ 43 og handel ned til 30-årene i mitt syn.

Og selvfølgelig langsiktige anslagene er ikke verdt mye, men Goldman Sachs sier nå at oljen kunne holde seg rundt $ 50 til 2020.

Det er ikke noe Canadas oljeprodusentene vil høre.

CNNMoney (New York) Først publisert 04.08.2015: 10:01 ET

De fleste aksjekurser data levert av flaggermus. Markedsindekser er vist i sann tid, med unntak av DJIA, som er forsinket med to minutter. Alle klokkeslett er ET. Ansvarsfraskrivelse. Morningstar: 2016 Morningstar, Inc. Factset: FactSet Research Systems Inc. 2016. Chicago Mercantile Association: Enkelte markedsdata eies av Chicago Mercantile Exchange Inc. og dets lisensgivere. Dow Jones: The Dow Jones merkede indeksene eies og beregnes, distribueres og markedsføres av DJI OPCO, et datterselskap av S Dow Jones Indices LLC og har blitt lisensiert for bruk til S OPCO, LLC og CNN. Standard Poors og S er registrerte varemerker for Standard Poors Financial Services LLC og Dow Jones er et registrert varemerke for Dow Jones Trademark Holdings LLC. Alt innhold på Dow Jones merkede indeksene S Dow Jones Indices LLC 2016 og / eller dets partnere.